Ismerje meg a hormonkezelés típusait

796
HOZZÁSZÓLÁS:

A hormonkezelés célja, megakadályozni a daganatsejtek hozzájutását azokhoz a férfi nemi hormonokhoz, amelyek a növekedésükhöz szükségesek. Ezt a kezelést szisztémás terápiának nevezik, mert a test bármely részében található daganatsejtekre hat.

A szisztémás kezelést általában a szétszóródott rákos megbetegedések kezelésére alkalmazzák, azonban sor kerülhet rá a műtét vagy a sugárkezelés után is, így próbálják megelőzni a rák kiújulását.

A hormonterápia típusai:

  • Az orchidectomia (ejtsd: orhidektómia) a férfi nemi hormonok fő forrásának, a heréknek a műtéti eltávolítását jelenti.
  • Az LH-RH-agonisták néven ismert gyógyszercsoport tagjai (a luteinizáló hormont felszabadító/releasing hormon hatásának fokozói/agonistái) képesek meggátolni a herék tesztoszterontermelését. Ilyenek például a leuprolid. a gozerelin és a buzerelin.
  • Az antiandrogének néven ismert szerek az androgének hatását blokkolják. Ide tartozik például a flutamid és a bikalutamid.
  • A mellékvesék androgéntermelését gátló gyógyszerek.

Orchidectomiát vagy LH-RH-agonista kezelést követően a herék nem termelnek több tesztoszteront, a mellékvesék azonban még mindig termelnek kis mennyiségű férfi nemi hormont. Néha antiandrogént is adnak a betegnek, amely meggátolja a maradék férfi nemi hormonok hatását is: ezt a terápiás kombinációt teljes androgénblokádnak nevezzük – Az orvosok egyelőre nem tudják biztosan, hatásosabb-e a teljes androgénblokád, mint az önmagában alkalmazott orchidectomia vagy az LH-RH-agonisták.

A szervezet távolabbi részébe szóródó prosztatarák általában huzamosabb ideig, gyakran évekig uralható a hormonterápia segítségével. Végül azonban a prosztatarák már alacsony férfi nemi hormonszint mellett vagy anélkül is képessé válik a növekedésre. Amikor ez megtörténik, a hormonterápia nem hatásos többé, és az orvos egyéb, esetleg még kutatás alatt álló kezelést javasolhat.

796
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]