A prosztatarák 4 stádiuma

Ha a prosztatában daganatot találnak, az orvosnak meg kell állapítania a betegség stádiumát, azaz kiterjedtségének mértékét. A ‘staging‘ (ejtsd: ‘sztéjdzsing’) vagy stádiumbeosztás során azt próbálják megállapítani, vajon továbbterjedt-e a daganat, és ha igen, a test mely részei érintettek.

Ennek érdekében a kezelőorvos különböző vizsgálatokat végeztethet, amelyek eredményétől függően tervezi meg a kezelést. hererak-prosztatarak-03

A prosztatarák stádiumának meghatározása összetett folyamat. A daganat egyes stádiumait római számmal (l-IV) vagy nyomtatott nagybetűkkel (A-D) jelölik, ezek fő jellemzői a következők:

  • I-es, vagy A stádium: A daganat rektális vizsgálattal nem tapintható, általában véletlenül fedezik fel más okból, legtöbbször BPH (a prosztata jóindulatú megnagyobbodása) miatt végzett műtéti beavatkozás során. A prosztatán kívüli terjedésre utaló jel nincs.
  • II-es, B stádium: A daganat a prosztatán belül található; vagy rektális vizsgálat során tapintható, vagy a magasabb PSA-szint (prosztataspecifikus antigén) miatt végzett biopszia során fedezik fel. Nincs arra utaló jel, hogy a daganat a prosztatán kívülre terjedt volna.
  • III-as, C stádium: A rák a prosztatán kívülre, a környező szövetekre is ráterjedt.
  • IV-es, D stádium: A daganat áttétet képzett a nyirokcsomókban vagy a szervezet más részeiben.
loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!