Hogyan állapítják meg a prosztatarák súlyosságát?

837
HOZZÁSZÓLÁS:

Abban az esetben, ha minden kétséget kizáróan sikerült bizonyítani, hogy rákos daganat alakult ki a prosztatában, az orvos két tényezőt mérlegelve tesz javaslatot a kezelés módját illetően. Nevezetesen, értékeli a daganat malignitásának (rosszindulatúságának) fokát és a daganatos folyamat kiterjedését, stádiumát.prosztata

Hogyan állapítják meg a daganat súlyosságát?

A malignitás foka alapján ítélhető meg, hogy vajon mennyire agresszívan, azaz milyen gyors ütemben nő és terjed a daganat. Ennek mértékét a patológus határozza meg a biopsziás minta kórszövettani vizsgálata alapján. Először differenciáltságuk foka szerint osztályozza a daganatsejteket (vagyis azt bírálja el, hogy azok milyen mértékben hasonlítanak az ép, egészséges prosztatasejtekre.

A többféle, alkalmazott rendszer közül a Gleason-féle osztályozás a legelterjedtebb. A rákos szövet kis nagyítású, mikroszkópos képén öt fokozatba (a differenciálttól a teljesen differenciálatlanig) sorolják a mirigyes szerkezet jellemzőit.

Egyes daganatokban többféle sejttípus is előfordul, ezért az elsődleges és a másodlagos jellemzőket is osztályozzák. Az ily módon nyert két érték összevonásával határozzák meg az ún. Gleason-pontszámot, melynek érték-tartománya 2-től (1 + 1) 10-ig (5 + 5) terjedhet. Az értéktartomány szélső sávjaiba eső (2-4, illetve 8-10) pontszámok alapján megbízhatóan mérhető fel a daganat malignitása.

Az alacsony Gleason-pontszámú daganatok esetében kevésbé kell számítani a gyors növekedésre és terjedésre; míg a magas pontszám a nagyfokú malignitás, az agresszív növekedés és áttétképzésre való képesség jele.

Ezen kívül, a patológus áramlásos cytometriás vizsgálattal elemzi a daganatsejtek magvainak DNS tartalmát (az ún. DNS-ploidia mértékét). Megfelelő kezelés híján az aneuploid magvú sejtek alkotta daganatok kórjóslata kedvezőtlenebb, ezek a tumorok gyorsabban terjednek.

A körülírt, aneuploid daganatok esetében – a stádiumtól függetlenül – aligha mellőzhető a kezelés. Az áramlásos cytometria eredményének előre jelezhető értékét nagymértékben fokozza, ha azt a Gleason-pontszám figyelembe vételével értékelik.

837
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]