Hogyan kezelik a prosztatarákot sugárkezeléssel?

791
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ötvenes évek óta gyakran, számos rákféleség kezelésére alkalmazzák a külső besugárzást. A dülmirigyre és közvetlen környezetére szorítkozó (A, B és C stádiumú) prosztatarák esetén ez a kezelés szokványos módja. Ritkán D stádiumú, vagyis medencei nyirokcsomóáttéteket adó folyamatokban is végzik. A radikális prostatectomia után visszamaradt daganat adjuváns kezelésére is használatos.prosztata1

Hogyan végzik a sugárkezelést?

A prosztatára összpontosított, nagy energiájú röntgensugarakkal pusztítják el, illetve teszik osztódásra képtelenné a ráksejteket. Bár az ép szövetek is károsodnak, sejtjeik könnyebben regenerálódnak és viselik el a sugárhatást.

A besugárzást hat héten keresztül, hetente öt alkalommal végzik; alkalmanként körülbelül három percen keresztül. A kezelésre alkalmas sugárnyalábot Cobalt 60 készülékkel, lineáris gyorsítóval vagy betatronnal állítják elő. A cobalt készülékek a legelterjedtebb és a legrégebben alkalmazott sugárforrások; a kibocsátott sugárzás energiaszintje azonban kisebb, és ezért jelentősebb a sugárnyaláb szóródása, ami ártalmas és ezért kerülendő mellékhatásokat okozhat.

Milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek?

A radikális prostatectomiához hasonlóan a külső besugárzás is okozhat mellékhatásokat. Gyakori például a kimerültségérzés, a vizelési zavar, a gyakori vizelés, valamint a végbélnyálkahártya irritációja.

Bár e panaszok a sugárkezelés befejezése után nagyrészt megszűnnek, egyes esetekben azonban a húgyhólyag vagy ritkábban a végbél károsodása idült szövődményeket okozhat. A hólyagnyálkahártya sugárzás okozta lobosodása (eystitis) gyakori vizelési ingerrel jár, a végbélnyálkahártya irritációja időszakosan, a kezelés befejezés után évekig visszatérő végbélvérzést vagy sürgető székelési ingert okoz, azonban a hólyag vagy a végbél súlyos károsodása ritka.

Bár a sugárterápia befejezésekor a kezelt férfiak zöme normális merevedésre képes, a későbbiekben mintegy 50 százalékukon erectilis dysfunctio alakul ki. E károsodás mechanizmusa nem ismert; erekció-képtelenség esetén hímvessző-protézis beültetése jöhet szóba.

A sugárkezelés szakszerű és pontos kivitelezésével jelentősen mérsékelhető e szövődmények gyakorisága. A sugárterápiát alaposan, számos tényezőt mérlegelve kell előkészíteni, többek között ki kell jelölni a besugározandó régiót, és meg kell határozni a szükséges sugárdózist.

Meglehetősen eltérőek a vélemények abban a tekintetben, hogy vajon a sugárkezelés terápiás hatékonysága felér-e a radikális prostatectomiáéval. A – többnyire a radikális prostatectomiát előnyben részesítő – statisztikai elemzések alapján mintegy 10 évre szólóan nagyjából azonos a kétféle kezelési mód hatékonysága.

Mindazonáltal, a sugárterápiával kezelt betegeken végzett biopsziákkal a betegek legalább felének dülmirigyében találtak visszamaradó daganatszövetet. Az egyik, jelenleg elfogadott elmélet szerint, a sugárkezelés az esetek nagy részében csupán néhány évre állítja le a betegség előrehaladását, ami ezt követően tovább folytatódik.

Számos sugárterápiás szakember szerint ez csak abban az esetben fordulhat elő, ha nem pontosan a megfelelő helyre adták a sugárkezelést. Egy új, számítógépes, háromdimenziós képalkotó eljárás segítségével nagymértékben sikerült fokozni a külső besugárzás pontosságát. Az ún. „konformális terápiával” elért kezdeti eredmények rendkívül biztatóak, ami a radiológusok véleményét támasztja alá.

Az egyik vizsgálatban a háromdimenziós sugárterápiával kezelt betegeken végzett biopsziákkal a betegek mindössze 15 százalékában sikerült visszamaradó daganatszövetet kimutatni. Ezen kívül, a megnövelt pontosságú besugárzás a hagyományos sugárterápiánál ritkábban okoz mellékhatásokat. Sajnos, ez az új eljárás egyelőre még nem mindenütt hozzáférhető.

791
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]