Milyen tünetek utalhatnak a prosztata problémákra?

739
HOZZÁSZÓLÁS:

Több minden is utalhat arra, hogy valakinek gondjai lehetnek a prosztatamirigyével. A legtipikusabb panasz nem más, mint hogy napközben is állandóan mosdót keres, éjsza

ka pedig sokszor kimegy a fürdőszobába. És bár ezen tünetek megjelenése főleg idősebb korban jellemző, ilyen panaszok fiatalabbaknál is előfordulhatnak.

Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy a két korosztálynál ugyanez a panasz nem feltétlenül ugyanazt a problémát jelzi.  Míg ugyanis idősebb korban ezek a jelek tipikusan prosztatamegnagyobbadásra utalnak, addig fiatalabb korban jellemzően prosztatagyulladás áll a hátterükben.

A gyakori vizelés mellett az is problémára utalhat, ha egy férfi sok időt tölt az illemhelyen, idegen helyeken, például étteremben is. Ha ugyanis a prosztatával problémák vannak, akkor a vizelés már eleve nehezen indul meg, a vizelet pedig nehezebben ürül ki. Emiatt a férfiaknak értelemszerűen több időt kell a piszoárnál tölteniük.

Tiltott titkok

A gyakorlat azt mutatja, hogy az urak, ameddig csak lehet, titkolni próbálják prosztata gondjaikat. Egyszerűen azért, mert nem szívesen vallják be az ilyen jellegű problémákat. Még akkor sem, ha a panaszok enyhébb esetben gyógyszeresen is megszüntethetők, műtétre pedig csak akkor van szükség, ha a helyzet súlyosabb.

Ebből is látszik, hogy a problémákkal fontos időben orvoshoz fordulni – már csak azért is, mert a kezdeti tünetek, azaz a nehezen és lassan ürülő vizelet, a vékony vizeletsugár idővel egyre gyakoribbá válik. És bár ezek a jóindulatú elváltozások eleinte egyáltalán nem okoznak fájdalmat, csupán a mindennapokat bonyolítják, súlyos esetben már olyannyira gátolják a vizelést, hogy az fájdalmassá válik. Rendszerint ez az a pont, amikor a férfiak már biztosan orvoshoz fordulnak, és nem halogatják tovább a probléma megoldását.

Létfontosságú a korai felismerés

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodást nem lehet egyértelműen elkülöníteni a rosszindulatú prosztatadaganattól, mert tüneteik hasonlóak lehetnek.
A korai felismerés a prosztatadaganat esetében különösen fontos lenne, hiszen az időben felfedezett rosszindulatú daganatok nem csak kezelhetőek, hanem kezdeti stádiumban teljesen meg is gyógyíthatóak.

Mivel jelenleg a világon nincs olyan ország, ahol kötelező lenne prosztataszűrésen részt venni, még fontosabb az egyéni figyelem.
Minden 50 év feletti férfinak évente egyszer ajánlott lenne felkeresnie urológus szakorvosát.

A prosztata vizsgálata csak néhány percet vesz igénybe, igaz, kissé kellemetlen, de a korai felismerés lehetősége miatt akár életmentő lehet. Emellett a gyógyszertárakban is elérhető a prosztatarák szűrésére alkalmas, otthon elvégezhető öndiagnosztikai teszt. Ennek segítségével a vérből lehet kimutatni a prosztataspecifikus antigén mennyiségét, mely felvetheti a rosszindulatú folyamat lehetőségét. Természetesen ez önmagában nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, így csak annak kiegészítésként alkalmazható.

739
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]