Minden férfinak tisztában kellene lennie a prosztatarák figyelmeztető jeleivel és tüneteivel!

742
HOZZÁSZÓLÁS:

Az Amerikai Rákkutató Intézet javaslata szerint a férfiak szóljanak az orvosuknak, ha az alábbi panaszok közül bármelyik fellép náluk:

  • a vizeletürítési szokások bármilyen megváltozása,
  • vér a vizeletben,
  • fájdalmas vizelés,
  • állandó fájdalom a derék-, ill. a medencetájékon vagy a comb felső részén.

Ne feledje!

Ha a felsorolt panaszok közül egy vagy több fennáll Önnél, az nem jelenti azt, hogy biztosan rákja is van! Húgyúti fertőzés, vagy más bántalom jele is lehet – Mindenesetre nem szabad elhanyagolni!

Még ha ki is derülne, hogy prosztatarákja van, minél koraibb a diagnózis, annál jobb a prognózis!

Kutatók gyanítják, hogy az étrend és más környezeti tényezők közrejátszhatnak a prosztatarák megjelenésében:

Az Egyesült Államokban aránylag gyakori a prosztatarák – nem úgy Ázsiában vagy Afrikában.

Japánban a legalacsonyabb a világon a prosztatarák okozta halálozás aránya. Nigériában a négerek között ritkábban fordul elő a prosztatarák, mint az Egyesült Államokban élő afroamerikai polgároknál.

A Harvard Orvosegyetemen 48 000 férfi bevonásával elvégzett nagy vizsgálatban azt állapították meg a kutatók, hogy az étrend igen nagy szerepet játszik abban, ki hal meg prosztatarákban és ki marad életben…
Ebben a vizsgálatban a kutatók azok csoportjából, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak és azok közül, akiknek nem volt ilyen betegsége, 417-417 férfi étrendjét hasonlították össze. Azt találták, hogy az étrend nem növelte a prosztatarák kifejlődésének esélyét. Azonban azon férfiak között, akiknél kialakult ez a betegség, az étrend magas zsírtartalma rizikótényezőnek bizonyult abból a szempontból, hogy a daganat előrehaladottabb stádiumot ér-ee el.

Különösen az állati zsírnak lehet végzetes hatása a prosztatarákos betegekre ⇒⇒ Azoknak a sorsa alakult a legrosszabbul, akik a legtöbb vörös húst, vajat és bőrével együtt sütött csirkehúst ették. Ezzel szemben a bőr nélküli csirkehús, növényi zsír, vagy a vajon kívül más tejtermékek fogyasztásának semmi káros hatása sem volt.
Ezekből az adatokból a kutatók arra következtettek, hogy egy különleges zsírsav – az állati eredetű alfa-linolénsav – lehet felelős a daganatnövekedés kiváltásáért.

Érdekes megjegyezni, hogy más vizsgálatok szerint a hetednapos ádventista férfiak körében, akik vegetáriánus étrenden élnek, sokkal alacsonyabb a prosztatarák előfordulási aránya, mint az országos átlag. Sőt, bár Japánban igen alacsony az ott élő japánok között a prosztatarák okozta mortalitási arány, ha az Egyesült Államokba vándorolnak ki -és valószínűleg a jellegzetesen amerikai étrend szerint kezdenek étkezni -, akkor drámai módon megnő a kockázatuk.

A másik ok, ami miatt a például japán férfiak anyaországukban a prosztatarák ellen védettebbek a következő:

Étrendjük hagyományosan nagyon sok szójaételt, pl. tofut és szójatejet tartalmaz:

Számos vizsgálat eredménye mutatta azt is, hogy a szójában sok anyagnak potens rákellenes hatása lehet:

  • Sok fitoösztrogént, olyan hormonszerű vegyületet tartalmaz, amelyek inaktiválhatják azokat a sokkal hatásosabb hormonokat, amelyek daganat-növekedést tudnak kiváltani.
  • Különösen egy anyagról, a genisteinről mutatták ki, amint kémcsöves kísérletekben képes a prosztatarák sejtjeinek növekedését/szaporodását gátolni.

Érdekes, hogy a japán férfiak kórboncolási adataiból az is kiderült, hogy körükben a prosztatarák előfordulási aránya ugyanolyan magas, mint az amerikai férfiak körében. A legtöbbjüknél a haláluk után csak kis daganatokat lehetett találni a prosztatájukban, amiket azonban az élő betegekben nem fedezték fel, mert nagyon lassan nőttek, vagy sohasem fejlődtek klinikai betegséggé.

742
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]