A prosztatarák-prevenció 3+1 főbb lépése

779
HOZZÁSZÓLÁS:

1.) A Szelén:

Ez a nyomelem számos vizsgálat szerint segíthet a prosztatarák megelőzésében. Fő forrása a búzaliszt, az árpagyöngy és a patadió, de a fehér húsú halak is bővelkednek benne. Mivel a talaj szeléntartalma tájegységenként rendkívül változó, meglehetősen kiszámíthatatlan, hogy a termesztett növényekben mennyi található belőle. (Magyarország teljes területén alacsony a természetes szelénszint.)

Érdekes módon a valamikori dohányosok szervezetét különösen hatékonyan védi a szelén a rosszindulatú daganatoktól.

Az újabb kutatások szerint azonban nem árt vigyázni ezzel a nyomelemmel, mert önmagában, kiegészítőként szedve cukorbajhoz vezethet (ráadásul kihullhat tőle az ember haja, és leeshet a körme).

Aki multivitamint szed, külön kiegészítővel ne növelje a bevitt szelén mennyiségét! Mindenkinek ajánlatos azonban több halat fogyasztania, mert az élelmi eredetű szelén többlet-bevitele biztosan nem árt…

Az esetleges szelénhiány vérvizsgálattal egyszerűen kimutatható.

2.) Naponta tíz perc sütkérezés:

Naptej és egyéb fényvédő készítmények használata nélkül a napfény hatására értékes D-vitamin termelődik a bőrben.

Kimutatták, hogy az esős Nagy-Britanniában – melynek lakói között az európai átlagnál jóval több a D-vitamin-hiányos – ritkább a prosztatarák azoknál, akik mediterrán vidékeken töltik nyári szabadságukat, vagy ha mód van rá, rendszeresen napoznak.

A napon keveset tartózkodók között nemcsak gyakoribb a betegség, de előbb is jelentkezik: átlagosan hatvanhét és fél éves korban, szemben a napimádók 72,1 évnyi átlagával. Az összefüggés talán abban rejlik, hogy a D-vitamin bizonyos mértékig gátolja a sejtosztódást, illetve elősegíti, hogy osztódáskor a sejtek ne nagyon változzanak a saját típusukhoz képest.

Persze mindenki jól ismeri a napozás veszélyeit, elsősorban a bőrrák kialakulásának magas kockázatát! A prosztata védelme tehát nem lehet ürügy arra, hogy mostantól pecsenyére süttessük magunkat!

Napi tízpercnyi napozás elegendő, de melegebb klímán nyáron, például Magyarországon, a legforróbb déli órákban ennyi sem javasolt! (Északi tájakon élőknek a tél folyamán érdemes kiegészítő formájában, napi 1000 NE dózisban D-vitamint szedniük, mert a csontoknak is nagyon jót tesz.)

3.) PSA-teszt:

Prosztatarák gyanúja esetén, valószínűsíthető örökletes hajlamnál, de néha csak a biztonság kedvéért az orvos PSA-tesztre utalja a pácienst. Ennek során megmérik, milyen arányban tartalmazza a vér a prosztataspecifikus antigént, mely fehérjét a dülmirigy sejtjei termelik.

A magas PSA-szint rákra uraló jel lehet, ám nem elég megbízható: sokszor nem más, mint vaklárma, vagyis fölöslegesen kínozzák a pácienst tűbiopsziás sejt mintavétellel. (Ráadásul a prosztatatumor többnyire nagyon lassan fejlődik, ezért ha idejekorán, kezdeti stádiumban diagnosztizálják, amikor még egészen kicsi, a kezelés szükségtelen. Elég csak a növekedését kordában tartani, például az egészséges táplálkozás és életvitel itt vázolt elemeinek bevezetésével.)

Éppen ezért nincs egyetértés szakmai körökben arról, hogy szükséges-e egyáltalán ez a fajta prosztataszűrés. Hagyatkozzunk az orvosra, aki a kockázati tényezőket, például az örökletes hajlamot figyelembe véve dönt a kérdésben.

+1

A dülmirigyrák kimutatásának másik módja a manuális végbélvizsgálat (DRE), amelyre általában a PSA-szűréssel egy időben kerül sor.

A TONHAL. A MAKRÉLA, A LAZAC BŐVELKEDIK OMEGA-3 ZSÍRSAVAKBAN, MELYEK FOKOZOTT VÉDELMET NYÚJTHATNAK A PROSZTATARÁK ELLEN!

779
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]