Tudja hogyan állítható fel a prosztatarák diagnózisa?

810
HOZZÁSZÓLÁS:

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásához (BPH) hasonlóan a prosztatarák is a mirigy megnagyobbodásával jár, ezért húgyúti elzáródást idéz elő. A BPH-val ellentétben azonban a prosztatarák a kezdeti szakaszában egyáltalán nem okoz panaszokat. E különbség oka, hogy a BPH, illetve a rák a prosztata más-más régióiban alakulnak kikutatasok-orvosok-labor-vizsgalatok.

A BPH az átmeneti zónában, a prosztata magvához közel keletkezik, ezért viszonylag hamar szűkítheti a húgycső tágasságát. A prosztatarák rendszerint a mirigy perifériás zónájában, a prosztata tokja alatt alakul ki.

Következésképp, gyakran előbb töri át a mirigy tokját és szóródik szét a szervezet távoli részeibe, mintsem akadályozná a vizelet áramlását, vizelési panaszokat okozva.
További általános információkat a prosztatarákról IDE KATTINTVA olvashat >>>

Tekintve, hogy az első hónapokban-években egyáltalán nem okoz panaszokat, a prosztatarákot „csendes betegségnek” is nevezik. Olykor a csontáttétek okozta derék-, csípő- vagy medencetáji fájdalom a betegség legkorábbi tünete, noha ekkor már gyógyíthatatlannak tekinthető a folyamat.
Ez a sajátosság is azt bizonyítja, hogy a gyakran alattomban elhatalmasodó betegség korai felismerése érdekében rendkívül fontos évente ellenőrző vizsgálatot végeztetni!

Az utóbbi években kifejlesztett új eljárások alkalmazásával számottevő haladást sikerült elérni a prosztatarák korai felismerésében. Ezen kívül, ez a betegség egyre inkább a figyelem homlokterébe került, ezért az éves szűrővizsgálatokat is egyre gyakrabban egészítik ki a prosztata fizikális vizsgálatával. Szerencsére egyre több betegségét már a korai szakaszban sikerül felismerni, megkönnyítve a sikeres(ebb) kezelést.

Rektális Digitális Vizsgálat (RDV)

Évtizedek óta használatos vizsgáló módszer, továbbra is a leggyakrabban alkalmazott eljárás a prosztatarák felismerését illetően. Az orvos gumikesztyűt húz, csúsztató anyaggal síkosítja annak felületét, majd a dülmirigyet a végbélen keresztül kitapintva felméri annak alakját és nagyságát.

Prosztataspecifikus antigén (PSA) vizsgálat

A szűrővizsgálatok egyik új módja. Kizárólag a dülmirigyben található prosztataspecifikus antigén mértéke normál esetben igen csekély, rákos fertőzés esetén azonban számottevő, mely a prosztatarák egyik gyanújele.

Polymerase láncreakció (PCR)

Ez a vérmintán elvégezhető molekuláris biológiai teszt a prosztatarák kórismézésének korszerű módszere, mellyel már rendkívül kevés, a véráramban keringő ráksejt is kimutatható.

Transzrektálls ultrahangvizsgálat (TRUS)

A laikusok egyszerűen csak ultrahangvizsgálatként emlegetik ezt a vizsgálóeljárást. Kisméretű, ultrahanghullámokat kibocsátó és a visszaverődött rezgéseket felfogó szondát vezetnek a végbélbe

Az utolsó lépés >>>
A rákos daganat pontos diagnosztizálásához a biopszia (szövettani mintavétel) nélkülözhetetlen.

810
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. 2016.09.27.

    […] BŐVEBBEN a prosztata diagnosztizálásáról! >>> […]

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]